Tuesday, July 31, 2007

Wolleminmänty OulussaKasvitieteellisen puutarhan harvinaisuuksien kesä on jatkunut. Puutarha sai lahjoituksena "maailman harvinaisimman puun", wolleminmännyn.

Tätä puuta voi todella kuvailla lööppimäisin sanoin: sensaatio, dinosaurusten ajalta, elävä fossiili. Männyksi se on kuitenkin arkisesti nimetty niin suomeksi kuin englanniksikin, vaikka männyt eivät ole sen sukulaisia. Suomalaisin silmin puu näyttäisi pikemmin palmulta kuin männyltä jos yksinkertaisia halutaan olla. Englanninkielen "pine" tarkoittaneekin enemmän havupuuta yleensä kuin suomen mänty. Lähimmät nykykasvit löytyvät araukaarioitten joukosta. Araucariaceae on nyt tämän Wollemia nobiliksen heimo. Ja se on nyt sukunsa ainoa laji.

Wolleminmänty löytyi 1994 Australiasta Wollemin kansallispuistosta. Noin 40 puuta kasvaa vuoristosademetsän rotkolaaksossa. Suomessa mm. Sorbifolia-lehti (1/1995) kertoi uudesta havupuusta tuoreeltaan.

Hakusanalla Wollemia Googlesta tulee jo vastauksia noin 170 000, mutta esimerkiksi Wikipedian artikkelista löytää perustiedot ja lisää kuvia.


No comments: