Tuesday, August 26, 2008

Hupisaarten poppelit kartalla
Kartta Leena Holmström - klikkaa suuremmaksi niin saat tulostuskelpoisen version.

Tässä kartassa on nyt tämänhetkinen näkemykseni Hupisaarten poppeleista. Jos vertaatte sitä Oulun puisto-oppaan karttoihin (1996), muutoksia on tullut aika monta.

Plaatansaarella eli Maaherransaarella Kallisen virran ja sillan korvassa kasvaa vain riippapoppeleita (Populus x woobstii). Puisto-oppaassa paikalle oli merkitty myös ruhtinaanpoppeleita. Paikalla kävi tänä kesänä Pohjoismainen arboretumtoimikunta. Mukana oli myös Pentti Alanko. Ja Oulusta puita pitkään harrastanut Ari Hyvärinen. Kumpikin olivat sitä mieltä, että kaikki puut ovat riippapoppeleita. Lisäksi seurasin niitä kesän ajan enkä löytänyt yhtään emipuuta. Vielä lehtimuotokin kertoi samaa. - Eikä ruhtinaanpoppeleita ole Tauno Ulvisen ja Niilo Karhun vuoden 1980 kartassakaan. Joten blogissani oli keväällä väärää tietoa! (Ja vertailin itse asiassa kahden riippapoppelin talviversoja kun toisen piti olla ruhtinaanpoppeli!Ei ihme ettei selviä eroja löytynyt!)

Plaatansaarella ei myöskään ole jättipoppelia (Populus trichocarpa). Puisto-oppaan osoittamalla paikalla on nuorehko laakeripoppeli (Populus laurifolia). Pentti Alanko vahvisti asian kesällä 2008. Suuria laakeripoppeleita on puistossa aika monta, ja niiden paikat selviävät oheisesta kartasta. Puistosta löytyy myös kolme katupuuna tutumpaa palsamipoppelia (Populus balsamifera). Ne kasvavat Varsinaisten Hupisaarten puolella leikkikentän kohdalla. Ne muuten poikkeavat ulkonäöltään katupuista kasvaessaan varjoisessa paikassa muiden puiden keskellä. Verratkaapa!

Ainolassa museon takana on Hupisaarten ainoa ruhtinaanpoppeli. Juuri nyt elokuussa se on niin hars ja ruskea, että sen tunnistaa melkein pelkästään siitä. Kyseessä on ruhtinaanpoppeleille tyypillinen sairaus.

Suuret poppelit - palsamipoppelia lukuun ottamatta - ovat osa Hupisaarten venäläiseen kartanokulttuuriin viittaavaa historiaa. Samaan aikakauteen kuuluivat mm. siperinlehtikuuset ja -pihdat, joita nitäkin Hupisaarilla vielä kasvaa.

---

Poppelien lehdistä pitää kirjoittaa vielä monta omaa juttua... Yhdestä poppelin oksasta kun löytyy hyvin monenlaisia lehtiä. Silti eri puulajien lehtiä voi vertailla keskenään. Alla nyt ensin ruhtinaanpoppelin lehdet, sitten riippapoppelin. Eroja ensisilmäyksellä?Verratkaapa lehtien tyveä. Alla riippapoppelilla se on hyvin säännöllisen pyöreä. Ruhtinaanpoppelilla ei ole tätä pyöreyttä - koko lehti on enemmän vinoneliömäinen. Ja kuten talviversoissa, edellisvuotiset vuosikasvaimet ovat kummallakin oranssit. Riippapoppeli on hedekasvi eli ei siemennä, ruhtinaanpoppeli taas voi siemenkarvoillaan pölytä vimmatusti.

No comments: