Friday, April 17, 2009

Näyttelyn hahmoista ja hahmojen vieraudestaAion nyt näyttelyn jälkeen selvitellä blogissa päätäni. Mitä tuli tehtyä? Nyt voin julkaista kuviakin vapaammin eikä pihdata aina; 'jospa tämä säästetäänkin näyttelyyn?' ... ja se säästettiin, turhaan. Monta piti kuvia olla senkin takia että sai tarpeelliset vaa'at ja pystyt... Varastoa on kertynyt.

Eilen kirjoitin hahmoista, mutta valokuvan ja kuvankäsittelyn kannalta. Niistä muotoutui kuin itsestään näyttelyn olennainen osa. Jälkeenopäin ajatellen hahmot tarjosivat tien puistojen historiaan: Paula von Populus Pietarin taimimyymälöihin vuosisata sitten; Sofia Äppelträd Kiikkusaarten syntyaikaan,jossa hänet oli helppo sijoittaa Hanna ja Maria Åströmin ja Maria Silfvanin kanssa porvarillis-säätyläiseen aikaan; Roosa Rubra edustaa myyttisen pyhän pihlajan yhteyttä nykyaikaan; Pia Paju on nykyaikaa, toivottavasti. Kuka jäi pois? Victoria Vaahtera, lohenkalastaja-loordin suomalaissyntyinen vaimo. Näitten kanssa oli mukavaa! Olisihan siellä voinut olla vielä Terttu Tervaleppä pesemässä pyykkiä Hupisaarten ojikoissa tervaveneitten väleissä! Ei tullut ajoissa mieleen.

Yksi lähtökohta oli vieraannuttamisessa. Oli aika yllätys nähdä omissa valokuvissaan jotain outoa, jotain eri aikakaudelta. Kuvan oma alkuperäinen paikka ja aika horjui, jopa hävisi.

Näyttelyn avauskuva - jossa on kaikki Leenan hahmot berliininpoppelin ympärillä - on varmaan hankala heti sijoittaa Ouluun. Vaikka se onkin siltojen keskellä, Lohipadonniemellä.

Vieraannuttaminen toimi toisinkin päin: - Ei voi olla totta! Leena huudahti, kun näytin hänelle valokuvan paikan, Lohipadonniemen "todellisuudessa". Kuva oli syöpynyt mieleen, mutta erilaisena, hänen oman mielikuvansa mukaisena.

Mutta ehkä myös tämän postin alun ja lopun maisemakuvatkin ovat oululaiselle outoja. Toisesta syystä. Tuttu paikka, mutta kirkko keskellä metsää. Entisiä aikoja? Nykyistä Oulua? Siis - mistä kuvat on otettu? Vastaus on alimman kuvan alla.Lohipadonniemi, sieltä nämäkin. Kirkko näkyy Lammassaaren yli, sillat on oikealla. Metsäinen kaupunki, tämä Oulu. Alakuvassa on rauduskoivu; kuvan piti tulla koivuvitriiniin, mutta se ei koskaan valmistunut.

No comments: