Monday, July 7, 2008

Ainolan havupuut - kartallaKartta Leena Holmström. Suurin punainen rakennus on maakuntamuseo. - Klikkaa suuremmaksi.

Leena teki minulle Hupisaarten karttapohjan ja esitteen Hupisaarten puista Pohjoismaista Arboretumtoimikuntaa varten; kroppasin nyt kartasta Ainolan kokoisen viipaleen ja laitoin sinne Ainolan havupuut. Saisipa tästä kehiteltyä A3-kokoisen taitetun Hupisaarten puitten taskukartan... tai nettiin virtuaalisen kartan ja gps-reitin. Nämä havupuut kävin eilen illalla itse asiassa jo merkitsemässä gps:llä ja reittikin siis on jo. Täytyy funtsia miten se pitäisi toteuttaa.

Kartan puutietojen perustana on tietysti ollut Henry Väreen Puisto-oppaan kartat (1996), mutta nyt tämä on mielestäni ajan tasalla. Henryn kartassa on näiden lisäksi valkokuusta (Picea glauca) ja yksi engelmanninkuusi, jota ei enää ole. Ainolan puistossa on havupuita enemmän kuin muualla Hupisaarilla, tosin ei yhtään pihtaa. Ja valkokuusi sopisi muiden amerikkalaisten puitten joukkoon. Lisäksi käärmekuusi (f. virgata) taitaa olla riippakuusi (f. viminalis), eikä sembraa silloin vielä ollut ollenkaan.

Yksi tästä jäi uupumaan, douglaskuusen luona oleva matala ja pieni japaninmarjakuusi (Taxus cuspidata). Se on Ainolan lastentarhan muistomerkkikiven luona. Tämän puutteen takia en jaksa tehdä uutta, sitä paitsi tuo nurkka alkaa kartassa olla tukossa.
Yllä on kuva neljän engelmanninkuusen ryhmästä. Engelmanninkuusi on kaunislehväinen puu, jonka oksat ovat tuuheita, neulaset aika pitkiä ja pehmeitä. Kuluvan vuoden kasvainranka on lisäksi karvainen. Alla on lehväkuva. Lähellä olevien mustakuusten neulaset ovat tähän verrattuna lyhyitä ja jäykkiä.

No comments: