Monday, March 24, 2008

Vanhat terijoensalavat, ja Heinätorin okakuusi



Kävelin pääsiäispäivänä lenkin Heinäpäästä Hupisaarille ja takaisin. Muutama kuva taas matkan varrelta. Yhteislyseon ja Pyrinnön välissä kasvaa varmaan kaupungin komein terijoensalavien (Salix fragilis 'Bullata') ryhmä. Tässä kuvassa vasta karsitut puut, latvoissaan jo kevään tuntua. Takana siis yhteislyseo.

Oikeaa salavaahan ei Suomessa nähtävästi kasva. Terijoensalava on sen kasvutavaltaan erikoinen, tasalatvainen muoto. Sitä on Oulun puistoissa niukanlaisesti, yksityispihoissa paljon enemmän. Mutta harvoin se pikkupihoilla päästetään näin aikuisiin mittoihin.

Alla pari kuvaa Heinätorin puistosta. Puisto on parhaillaan remontissa. Vanhasta puistosta jäävät pystyyn oikeastaan vain reunat, lehmukset ja muutamat isot kuuset. Metsäkuuse lisäksi puistossa on lähekkäin kaksi suurta okakuusta, ehkä tällä hetkellä lajinsa vanhimpia. - Puistolehmuksia on täällä kasvanut pian sata vuotta.

Alla oikealla okakuusen teräviä neulasia ja neulasten mittainen kukka, ymmärtääkseni hedekukka.


Monday, March 3, 2008

Talvipuutarhan tuntua Hupisaarilla



Viimeinkin on talven tuntua myös Oulussa, maaliskuussa! Ehkä sitä kamerallani liioittelinkin, tai nautiskelin siitä. Yllä on mukava kuva Kiikkusaarilta kasvihuoneiden ja kahvilan välistä. Puu on kuvaussuosikkejani, samoin kuin vieressä "kasvava" keloutunut kurilienlehtikuusi. Mutta tässä siis talviasussaan mongolianvaahtera (Acer tataricum ssp. ginnala).




Myös tätä museon edustalla olevaa puuta olen usein kuvannut. Se on saarnivaahtera (Acer negundo). Vaahteran "neniä" roikkuu puussa tälläkin hetkellä. Tarkasti katsoen niitä näkee kuvastakin.

Saarnivaahtera on kasvanut Ainolassa ilmeisesti Åströmien huvilan ajoista alkaen, miltei 150 vuotta siis. Tämä puu taitaa olla ainakin kolmatta sukupolvea. Asiaa nyt tarkastamatta muistelen, että se on istutettu 1950-luvulla. Muisti ei ole parhaita puoliani, mutta enköhän kerran laskenut siitä 11 haaraa. Komea puu, komealla paikalla. - Toinen saarnivaahtera kasvaa museon takapuolella, pohjoisnurkan vaahteraryhmässä, jossa voi tutustua ehkä kaikkiin Oulun puistoissa kasvaviin vaahteroihin (tataari-, mongolian-, metsä-, saarni- ja vuorivaahtera).