Monday, March 24, 2008

Vanhat terijoensalavat, ja Heinätorin okakuusi



Kävelin pääsiäispäivänä lenkin Heinäpäästä Hupisaarille ja takaisin. Muutama kuva taas matkan varrelta. Yhteislyseon ja Pyrinnön välissä kasvaa varmaan kaupungin komein terijoensalavien (Salix fragilis 'Bullata') ryhmä. Tässä kuvassa vasta karsitut puut, latvoissaan jo kevään tuntua. Takana siis yhteislyseo.

Oikeaa salavaahan ei Suomessa nähtävästi kasva. Terijoensalava on sen kasvutavaltaan erikoinen, tasalatvainen muoto. Sitä on Oulun puistoissa niukanlaisesti, yksityispihoissa paljon enemmän. Mutta harvoin se pikkupihoilla päästetään näin aikuisiin mittoihin.

Alla pari kuvaa Heinätorin puistosta. Puisto on parhaillaan remontissa. Vanhasta puistosta jäävät pystyyn oikeastaan vain reunat, lehmukset ja muutamat isot kuuset. Metsäkuuse lisäksi puistossa on lähekkäin kaksi suurta okakuusta, ehkä tällä hetkellä lajinsa vanhimpia. - Puistolehmuksia on täällä kasvanut pian sata vuotta.

Alla oikealla okakuusen teräviä neulasia ja neulasten mittainen kukka, ymmärtääkseni hedekukka.


5 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Menin tuon Natans sanan kanssa , minnekäs muualle kuin googleen ja sain selville, että olit yhteistyössä Tauno Ulvisen kanssa tehnyt kirjan Hailuodon kasveista.
Ihan sydän löi tyhjää, kun yllättäen Taunio Ulvisen nimen näin. Nyt en tietenkään tiedä, onko samasta henkilöstä kysymys, mutta "minun" Tauno Ulviseni piti silloin kuusikymmentä luvulla mm. sienikurssia. Terveiset vain vanhalle opettajalle, sikäli - mikäli :)
Miehenikin on ollut hänen opissaan
eli biologeja olemme molemmat.

Kauniita vanhoja taloja puitten lomassa, kaikki puiset eivät sentään ole vielä palaneet - onneksi.

Lassi said...

Poistin Dumuron kommentin, koska se oli virusskanneriksi naamioitunut haittaohjelma tms. Tällaistakin näköjään pääsee joskus läpi!

Lassi said...

Leena hei! Kyllä Tauno Ulvinen on edelleen Tauno Ulvinen, eläkkeellä Kasvimuseon johtajan virasta. Eläkeaikanakin hän on ollut mukana monissa projekteissa, Oulun kasvit Piimäperältä Pilpasuolle on ainakin yksi suurimmista. Hailuodon kasveista emme tehneet kirjaa, ihan sellaisen luettelon eli checklistin siellä tavatuista kasvilajeista! - Vien terveiset!

Kuvissa on siis yhteislyseo ja Heinätorin koulu, kauniita kummatkin.

Anonymous said...

Epäilinkin sen sellaiseksi, en klikannut!