Thursday, August 14, 2008

Punasaarnen siementaimiJostain syystä törmään nyt saarniin koko ajan. Että missä se on? No juuri liikennemerkin juurella - siellä näkyy aidan takana jotain vaaleamman vihreää.

Lähikuvaa, kaltereihin, katso jutun loppuun. - Takana oleva pensasaita on kiiltotuhkapensasta. Ja taimi on punasaarnen taimi, minun tietääkseni ensimmäinen Oulussa nähty. Tallensin näytteen kasvimuseolle. Ja katsoin tietokannoista - niihin on tallennettu vain kolme tietoa siementaimista, Helsingistä, 1990-luvulta (Kurtto & Helynranta Helsingin kasvien aineistossa). Varmaan näitä nyt alkaa tulla eteen, paljon. Ei siitä kauan ole kun sanottiin, ettei tavallinen vaahtera Oulussa taimi.

Määritykseen tarvittiin vähän kaikkia tuntomerkkejä. Lehti oli kalju (punasaarnikin joskus, sanoo kasvio), lehdyköitä vähän, lehdyköillä kuitenkin lyhyt mutta selvä ruoti. Silmut olivat kovin pieniä sivusilmuja lehtihangoissa, mutta kyllä ne punersivat.

Paikka? Melkein kaikkien oululaisten pitäisi hoksata paikka. Puurakennus hämää. Kyseessä on lääninhallituksen pensasaita vastapäätä hotellia. Nurkittain tuomiokirkkoon. Emopuut? Hyvin todennäköisesti hotellin edustan kuusi punasaarnea, siis Kuvernöörin pysäkki aivan kirkkoa vastapäätä. Niin, siinä on kuusi punasaarnea, ja näköjään kaikki sellaisia joilla on kalju lehdykkä. Kaikkea sitä katselee!

Mutta odottakaas - seuraavakin posti koskee punasaarnia. Ne silmut, ne on kuvattu. Mutta millaiset!

No comments: