Saturday, April 21, 2007

Syyssahramista lumikelloon 121 vuorokaudessa


Kuvan nupulla oleva krookus eli syyssahrami (Crocus speciosus) on kuvattu keskellä Oulun kaamosta, 14.12.2006. Se oli viimeinen ennen talvea kukkinut kasvi. Maassa oli ollut jo lunta: ensilumi satoi 28.10. ja lumi pysyi maassa miltei kuukauden. Joulukuu oli lämmin, Linnanmaan keskilämpö -0,3 astetta, kun se marraskuussa oli ollut -2,6 astetta. Lämpöaalto siis herätti sahramin! Kuvanottopäivänä oli Oulun Hupisaarilla talvitulva, kun sulamisvedet täyttivät Oulujoen ääriään myöten. Kuvassa näkyy myös muutamien sitkeiden rikkakasvien vihreitä lehtiä: heinä on kylänurmikka (Poa annua) ja liuskainen lehti kuuluu pihasauniolle (Matricaria matricarioides). (Oma lempinimeni kylänurmikalle on muuten kotipoa.)

Kuvasin syyssahramin siis 14.12. 2006. Edellinen blogipostaukseni sisälsi kuvia tähtilumikellosta. Ne kuvat olin ottanut 14.4.2007. Niissä oli ensimmäinen tämän kevään kukkiva ruohovartinen kasvi Kasvitieteellisessä puutarhassa, tähtilumikello (Galanthus elwesii). Kuvien välillä oli kulunut aikaa vain 121 vuorokautta! Tähtilumikello heräsi huhtikuisen lämpöaallon myötä - sen nuppu ilmaantui lumen ja jään läpi. Kun se kukki kaksi päivää myöhemmin olivat lumet ja jäät jo tiessään!



Laitoin kotisivulleni pienen gallerian tähtilumikellosta ja lumien sulamisesta Kasvitieteellisessä puutarhassa! Kuvat on otettu 14.-16.4. 2007.

1 comment:

sivuaskel said...

Huikean kaunista katseltavaa!!!