Saturday, April 14, 2007

Tähtilumikello



Vuoden ensimmäinen kukkija Kasvitieteellisessä puutarhassa on varmasti tähtilumikello (Galanthus elwesii). Kasvi on peräisin Balkanin ja Turkin vuoristoista, ja se alkaa kasvunsa jo lumen alta. Kuvassa se on vielä nupussa, mutta nuppu ja lehdet ulottuvat jo lumen ja jään yli. Se ei ole tullut jään läpi voimalla vaan taidolla: sulattamalla tiensä valoon auringon avulla. Kuvista näkyy hyvin yksi sen persoonallisuuspiirre eli tuntomerkki: nuoret lehdet ovat sisäänpäin kääntyneitä. Suomessa viljellään myös muita lumikelloja.

Näin aikaisin ilmaantuva kasvi olisi varmasti vaarassa tulla syödyksi ellei se olisi kaikilta osiltaan myrkyllinen niin eläimille kuin ihmisillekin.

Kasvitieteellinen puutarha on vielä 14.4. vahvasti lumessa ja jäässä. Edeltävänä yönäkin oli pakkasta, mutta päivästä odotetaan kesän lämpimintä. Systemaattisessakin osastossa keväisten sipulikasvien penkit ovat aamulla yhä lumen peitossa. Monilla nurmikoilla on ollut joulukuusta lähtien jääkuori. Pälviä on puiden juurilla ja kukkuloilla. - Kaikki kuvat samasta kasvista 14.4. - mitään muuta kukkivaa tai nupulla olevaa ruohokasvia en puutarhasta huomannut.



Snowdrop (Galanthus elwesii) is coming through ice and snow - it's blooming soon! It is the first spring flower. Photos 14.4.2007 in the Botanical Gardens.

3 comments:

sivuaskel said...

Huikean kaunista katseltavaa! Onkohan tämä tähtilumikello avauduttuaan sellainen jossa on vihreät täplät jokaisessa terälehdessä.... Kiitos näistä(kin) kuvista

Lassi said...

Sivuaskel, sinä tunnet hyvin lumikellot! - Tähtilumikellon kolmessa sisimmässä terälehdessä on vihreitä täpliä!

sivuaskel said...

Tämän lumikellon sipuleita aion "metsästää" syksyllä... haluan juuri näiden lumikellojen kilinää keväthankien sulaessa! :) Todella kaunis kukka!!