Saturday, May 5, 2007

Kenraalinpuisto


Oulun vanhan puukasarmin kainaloon jää melko harvojen oululaisten tuntema Kenraalinpuisto. En tiedä onko tämä virallinen voimassaoleva nimi, mutta niin sitä on ainakin kutsuttu. Se on Oulun harvoja vanhapuustoisia historiallisia puistoja. Sen juuret ulottuvat yli 100 vuoden taakse, ja se on osa 1800-luvun lopun tark'ampujapataljoonien historiaa. Puiston suunnittelijasta ei liene tietoa, mutta se toimeenpantiin Saladdin Wervingin johdolla. Werving liittyy muös Oulun Hupisaarten historiaan.

Puisto on neliömäinen ja sen keskellä on huvimaja. Huvimajaa ympäröivät vanhat suuret puut: lehtikuuset, siperiansembra, vaahterat. Huvimajan ympärillä kasvaa pihlaja-angervoa ja jotakin ruusua. Kaikki nämä istutukset ovat olleet tyypillisiä myös vanhassa Oulussa.

Puiston uudempia istutuksia ovat siperianpihdat, tuohituomet ja mm. kirsikkapuu. Laajalle kasarmialueelle on istutettu vanhastaan myös koivuja ja mäntyjä. Männyt ovat Suomen luonnonpuista pitkäikäisimpiä, ja siksi on hienoa että niitä on käytetty täällä alun perinkin. Nyt alueella on oikeita kilpikaarnaisia ikimäntyjä, joita Oulussa muuten näkee miltei vain yksittäin.


Pihlaja-angervo on jo tulossa lehteen. Lehtisilmut ovat auetessaan kuin pieniä ruusunnuppuja, myös väriltään punaisia. Tämä pihlaja-angervo taitaa olla vanhaa kantaa, luupilla vilkaisten huomaa että se on nystykarvaista.

Alueella on käynnissä laajojakin viheraluetöitä. Alla kuvassa on uuden leikkipuiston ympärille tulevia koivuja. Tällä tavalla pakataan nykyajan taimet! Näissä istutuspuissa näin myös kesän ensimmäiset hiirenkorvat.No comments: