Monday, May 28, 2007

Oulussa vuokkojen aikaa
Oulussa on vasta valkovuokkojen aika parhaimmillaan, kai aika normaalin kevään aikataulussa. Sinivuokkojen kukat ovat jo kuihtuneet. Kasvitieteellisen puutarhan lehto-osastossa (yläkuva) kukkivat mm. valko- ja keltavuokot, imikkä (Pulmonaria obscura), kevätlinnunsilmä (Chrysosplenium alterniflorum) ja mukulaleinikki (Ranunculus ficaria ssp. ficaria). Mitään näistä eteläisen Suomen kasveista ei kasva luontaisesti Oulun seudulla. Luonnosta mahdollisesti löytyvät ovat puutarhakarkulaisia, eräänlaisia rikkaruohoja siis!

Viljelykasveina näistä suosituin on valkovuokko. Vuokkoja istutettiin Hietasaaren huvilapihoille jo 1800-luvulla. Nyt sitä näkee karkulaisena harvakseltaan ja pieninä kasvustoina siellä täällä. Imikkää ei Oulun luonnosta juuri ole tavattu (ehkä vain kerran, 1800-luvulla), kevätlinnunsilmiä ja mukulaleinikkejä muutamia kertoja. Hupisaarilla istutuksista karkaillut mukulaleinikki on levinnyt pieninä kasvustoina muutamiin paikkoihin, mm. Plaatansaaren vattupuskiin. - Alla mukulaleinikki nuorten nokkosten joukossa.

2 comments:

sivuaskel said...

Valkovuokkoja ei kasvanut luonnossa kun elin lapsuuttani Oulunsalossa. Suuren juhlan tuntua oli kun sain eräältä Helsingin tädiltä 10-vuotispäivänä lentorahtina kimpun valkovuokkoja ja punakantisen lukollisen päiväkirjan! Ikinä en sitä unohda ja siitä lähtien olen kirjoittanut päiväkirjaa.

Lassi said...

Sivuaskel, päiväkirja putkahtaa esiin siis tästäkin. Päiväkirjan pitäjiä on näköjään sujuvasti siirtynyt blogeihin. Valkovuokot lentorahtina on kyllä hieno lapsuusmuisto!