Sunday, September 23, 2007

Syyskuvia Letkusta ja Lyötystä
Taitoin nilkkani - nämä ennätin saada... Yläkuva on Letkunpuistosta eli palokunanpuistosta eli virallisesti Otto Karhin puistosta. Kuvassa on etualalla tuohituomi (Prunus maackii) ja keskellä lettopajupensas (Salix myrsinites). Kumpaakin olen kuvannut usein! Tuohituomi on koristeellinen rungoltaan, lettopaju parhaimmillaan syksyllä ja keväällä.

Kuva on siis ihan ydinkeskustasta. Lettopaju on Suomen luonnonpajuja, minun tietääkseni hyvin harvoin viljelty. Oulussa sitä ei luonnonvaraisena kasva, sillä maaperässä pitää olla kalkkia. Lähimmät luonnonkasvit löytyvät Kiimingistä. Mutta syysväri on upea, vai mitä? Talvisena se taas on ruskea erikoisuus - se ei pudota talveksi lehtiään.

Tuohituomi on puistopuuna yleistynyt viime vuosikymmeninä. Kuvassa näkyy runko hyvin, ja siihen on syynsä. Kuvassa ei ole käytetty salamaa - aurinko heijastui Osuuspankin valkoisesta seinästä ja puun alla oli kuin päivänvalossa! Tällaista ei huomaa kuin kameran kanssa, jos sittenkään.

Alakuvassa on punakärpässieniperhe Lyötynpuistosta - kaupunginojan varrelta siis tämäkin kuva. Sienet kuuluvat myös kaupunkiin, ja onhan hienoa nähdä tällainen perhe! Se oli oikein kasvatuksessa, minulla on muutama päivä aiemminkin otettuja kuvia emännästä ja "nupuista". (Sienille ei muuten ole lapsisanoja, ei käy poikaset ei pennut?! Vai onko minulla taas oikosulku?? Kehittelemään!)3 comments:

HTHB said...

Tuohituomi on haaveissa hankintalistalla. Näkemäni taimet ovat vaan yleensä niin suurikokoisia, että niiden vienti puutarhalta pihalle vaatisi pakettiauton. Joskus vielä.

Heidi said...

Ei oo totta, taasen aivan ihana kuva. Tuo kärpässieniperhe on ihana!

Lassi said...

Ooon se totta, kärpässieni!