Sunday, January 27, 2008

Peuke viihtyy patiollaKäveleskelin lauantaina kameran kanssa kaupungilla. Enpä ole aiemmin huomannut tätä isoa puuta ravintola Kaarlenholvin eli Jumprun patiolla. Tämä Pakkahuoneenkadun kävelykatu on kyllä aivan arkinen tuttu; sinne tuodut nuoret pihlajat muistaisin heti.

Puu on siis peuke eli makedonianmänty (Pinus peuce), hyvin saman näköinen kuin siperiansembra. Suurista pitkistä kävyistä sen erottaa heti, muuten joutuu turvautumaan versokarvojen tarkasteluun. Pation peukella näyttää olleen hyvä siemensato, suuremmissakin ryppäissä käpyjä on.

Alla yleiskuva patiosta. Kuvasta käy ymmärrettäväksi, että puuta ei ole kaadettu asiakkaiden auringontarpeen tieltä. Puu peittäisi korkeintaan itäisen aamuauringon. Kovin vähän on keskustassa kunnon puita puistojen ulkopuolella.Ainolan puistossa on keskustan puistojen suurin makedonianmänty. Se kasvaa Ainolan suuren laakeripoppelin vieressä, ja toinen vastapäisellä reunalla kontortamännyn kanssa. Tietokantani sanoo, että Kiikelin puistosuunnitelmassa niitä on myös. Muistan kyllä nuoret puut rakennusten läheltä puiston eteläreunasta, mutta en ole tullut määrittäneeksi niitä. Puistosuunnitelman mukaan ne ovat siis todennäköisesti makedonianmäntyjä. Tarkistetaan, kun ehditään.

Koska varsinkin nuoret makedonianmännyt ja sembrat ovat samannäköisiä, minulla ei ole oikein kuvaa kuinka paljon makedonianmäntyä Oulussa on. Mutta Balkanin poika pärjännee Oulussa mainiosti.

No comments: