Saturday, July 19, 2008

Jasmikkeet kukkivat!Jasmikkeet ovat puistoissa heinäkuun näyttävimpiä kukkijoita. Juuri nyt taitaa olla paras aika. Jasmikkeet eivät ole olleet puistoissa mitään yleisiä pensaita, niitä on istutettu useammin vasta viime aikoina. Komeita pensaita on jo! Suurin ryhmä taitaa olla yllä, Lyötynpuistossa.

Lyötynpuisto on varmaan monelle aika outo, ja useimat ajavat vain Saaristonkatua ohi. Mutta tällainen hieno penkkirivi sieltä löytyy, tuoksuvien jasmikkeiden alta, ja muutakin nähtävää. Bussipysäkin vieressä on komea monirunkoinen tataarivaahtera, pitkin kaupunginojaa kujasalavia. Puisto jatkuu yli katujen niin keskustaan kuin rautatiehenkin päin. Keskustan päässä on komeasti kukkiva vanha omenapuu ja puistojen suurin mustamarjaorapihlaja. Radan varressa kasvaa nyt uusi tammi, sembroja, omenapuita ja vasta istutettuja punasaarnia.

Komea jasmikepensas on myös pienessä Myllytullin Ruusupuistossa. Hupisaarilla Paratiisisaarella on myös pari pensasta. Yksi huomatakseni huonosti kukkiva on Otto Karhin puistossa ja kaksi Mannerheiminpuistossa. Sieltä on kuva alla; kuvassa taustalla on grillin sisävalot.Jasmikkeet ovat vaikeita määrittää lajilleen ja/tai lajikkeelleen. Nämä kaupungin uudet pensaat taitavat olla nimeltään tähtijasmikkeita (Philadelphus lewisii var. lewisii 'Waterton'). Suomen puu- ja pensaskasvion kaavan mukaan keskeisiä tuntomerkkejä on alakuvissa. Verhiö on kalju ja vihreä. Kukka on litteä, "lautasmainen", ei kellomainen, ja kuluvan kesän kasvainranka ruskea, hilseilevä. Nämä tuntomerkit katselin nyt Lyötyn- ja Mannerheinpuiston kasveista. Hupisaaarilla on yksi vanha pensas eri lajia, se on verhiöltään karvainen. Siitä pitäisi myös tarkistaa irtoaako kuori levyinä vai ei... puuhaa piisaa...--
PS Huomaan vasta nyt, että Kari on jättänyt blogiin kiitokset... Kiitos, kiitos, ja anteeksi taas passiivisuuteni. En ole tänne vähään aikaan vilkuillut; yliopiston puutarhalla sattunut hukkumisonnettomuus sai vähäksi aikaa hiljaiseksi.

No comments: