Sunday, July 27, 2008
Saarnista vielä
Kysyttiin Oulun puistosaarnille niitä lähempiä lehtituntomerkkejä! Kävin kävelylle ja otin asiakseni. Nämä tuntomerkit liittyvät Puu- ja pensaskasvion määrityskaavaan. (Lehto)saarnen lehdessä on lehdyköitä keskimäärin viisi paria ja päätylehdykkä eli tavallisesti 11 lehdykkää. Mutta tämä vaihtelee! Pitää katsoa monia oksia ja lehtiä, ei ole loppujen lopuksi riittävä tuntomerkki. Kuva saarnen lehdestä on yllä.
Punasaarnen lehti on lyhyempi, yleensä neljä paria plus päätölehdykkä eli 9 lehdykkää. Tämäkin vaihtelee, ja minusta lehdyköitä on Ouun puissa vielä yhtä paria vähemmän. Tämän mukainen kuva on alla.
Tarkemmat tuntomerkit ovat lehtiruodeissa ja -rangassa. Lehtirangan nivelet ovat punasaarnella paljon karvaisemmat kuin saarnella. Punasaarnen lehdyköillä on lehtiruoti (lyhyt, usein siipipalteinen) kun saarnen lehdykät ovat lehtiruodittomia. Siis kaljuja ja ruodittomia... painakaa päähän kunhan ne oppii erottamaan ulkoasusta. Silmä on merkillinen, se oppii. Ja kameralla oppii katsomaan. Siis: yllä saarni, alla punasaarni... menihän se nyt oikein päin.
Pääasia: kauniita kummatkin!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Jaa, minä olen oppinut sen silmutunnistuksen saarneilla, Punasaarnilla ruskeanpunainen ja metsäsaarnilla musta. Ja se musta on niin poikkeava, että sen muistaa.
Näin se kesä on mennyt Oulussa käymättä sekä konkreettisesti että melkein virtuaalisestikin.
Puhelinyhteydet ystäviin ja sukulaisiin siellä ovat olleet kuitenkin käytössä:)
Nytpä tein pienen kävelyretken kuviesi kanssa sinne tuttuun kaupunkiin.
Kiitokset siitä sinulle ja hyvää viikonloppua!
Post a Comment