Sunday, September 7, 2008

Tuiran komealehmus (Tilia x flaccida)Tuirassa, keskeisellä paikalla, mutta ei aivan helposti tavoitettavissa kasvaa Oulun ainoa komealehmus (Tilia x flaccida). Sen "löysi" oululainen puuharrastaja Ari Hyvärinen muutama vuosi sitten. Puu on Koskitiellä kerrostalon pihassa Merikosken kanavan varressa. Pihan ulkopuolelta paras paikka puun ihailuun on kanavavartta pohjoispuolella seuraileva pyörätie. Lähellä on myös kolme suurta ruhtinaanpoppelia, ja pihalla paljon muitakin istutuksia.

Yläkuvassa vasemmalla pilkistää Merikosken voimalaitos, oikealla näkyy opiskelijaasuntola Domus, jonka vierestä erottaa kaksi harsua ruhtinaanpoppelia. Matalammat ovat lehmuksia (puisto-, tai metsä-). Aivan oikeassa reunassa kerrostalon edustalla on kookas laakeripoppeli ja sen edessä "hopeapaju" eli nykynimeltään hopeasalava. - Vasemmassa reunassa kerrostalon pihalla on muistaakseni vaahtera.
Komealehmuksella on suuret, päältä kaljut ja kiiltävät lehdet, joilla on omannäköisensä hammastus. Lehdet ovat tyvestä toispuoleisia. Alapinnalla tärkeä pieni tuntomerkki on alimpien suonihankojen karvattomuus. Puuta pidetään isolehtilehmuksen ja amerikanlehmuksen risteymänä. Jotta puun erottaa amerikanlehmuksesta pitäisi tarkastella kukkien yksityiskohtia, "terälehtimäisten heteitten" lukumääriä. Nyt se oli jo kukkinut, mutta ehtien alla oli paljon pieniä pallomaisia hedelmiä.

Taloyhtiö on laittanut puun juurelle kyltin, jossa kerrotaan nimi, ja istutusajaksi 1950-luku.

No comments: