Thursday, October 16, 2008

Terveysaseman takana...

on tietääkseni kaupungin suurin ja komein ryhmä mustamarjaorapihlajia (Crataegus douglasii). Paikka on siis keskustan terveysaseman takapuoli eli Lyötynpuiston puoleinen puoli. Lähellä on myös suuria vanhoja ja usein upeasti kukkivia omenapuita, jotka moni varmaan on huomannut. Poikkesin tänne samalla magneettireissulla, valo oli melkein mahdottoman epäsopiva, puu varjossa ja terveysasema aamuauringossa kylpevä.

Löytyihähn se sieltä varjosta - pikseleistä kaivamalla - melkein punainenkin puu.



Koska minua jatkuvasti kiehtoo kameran samasta paikasta eri aikoina taltioima erilainen totuus, haluan panna viereen kuvan samasta puusta heinäkuulta. Yläkuva on otettu laajakulmalla ja läheltä, alempi pikkutelellä ja kauempaa. Yhtä kaikki, totta kumpikin.



Kyseessä on siis ainakin keskustan suurin mustamarjaorapihlaja. Ne ovat puistoissa melko harvinaisia, yksittäisiä. Hupisaarilla on Ainolassa vanha puu (1930-luvulta?) puiston poikki menevän pyörätien varressa. Sen runkoa on paikattu sementillä - siitä sen ainakin tuntee! Yhden muistan Myllytullin Ruusupuistosta - muta siinä minun tietämäni jo ovatkin. Muita mustamarjaisia on sitten oikeastaan vain Plaatansaaren nukkaorapihlaja (Crataegus nigra). Kasvitieteellisen puutarhan puut ovat sitten erikseen...

Kesällä kuvasin myös murtamarjaorapihlajan lyhyen oran:

No comments: