Saturday, January 10, 2009

Clematis-kaverit

Kaamoksen aikaa olen viettänyt pimiössä mutta myös kuvaillut pimeän taivaan alla. Ja kuutamossa. Nykyisessä digipimiössä hohkaa ruutuja, ja katossa palaa energiansäästölamppu. Olen jatkanut HDR-kokeiluja, mutta myös panoraamoja ja muuten vain kuvien yhdistelemisiä. Näihin kokeiluihin on netissä monia apuohjelmia. Kuvien yhdisteleminen - en nyt tarkoita kollaaseja - on digitaalisen kuvan omimpia piirteitä. Nykyään voidaan "haarukoida" vaikka valotusta, isoarvoja, valkotasapainoa yms. ja sitten yhdistää eri arvoin otetut kuvat yhdeksi. Yleensä ne syntyvätkin perä perään kamerassa, jota yritetään kaikin konstein pitää paikallaan.

Nyt olen kuitenkin haarukoinut - syväterävyyttä.Sehän on esimerkiksi lähikuvien eli makrojen ongelma. Yhteen kuvaan tulee vain hento viipale terävää (ellei sekin tärähdä). Leenan kanssa olemme juuri kuvanneet kärhöjen talvisia siemenhötteröitä, ja niissä törmäsimme samaan - olisi kiva saada kuvaan enemmän tapahtumaa... No, Leena lähti Kuopioon opiskelemaan lisää syvempää photoshoppia, kun minä jäin kotiin kokeilemaan.

Yksi ratkaisu on alla - 14 tasoina käsiteltyä kuvaa! Ja kuvassa siis jonkin kärhölajin tai lajikkeen siemenhahtuvaa, lumella. Talventörröttäjä tämäkin!Samaa ideaa voisi ehkä soveltaa maisemakuvaukseen, jossa muutenkin usein pyritään täysterävään kuvaan. Kokeilin jo jotakin pihamaalla, mutta ne eivät vakuuttaneet. Mutta onneksi menin pihalle - tänään oli jäinen päivä. Pakkaskylmään virtasi nopeasti lämmintä ilmaa ja kosteus tiivistyi joka paikkaan. Jääti. Mäntyjen rungot olivat paksussa jäässä, samoin kylmät ikkunat. Ja halot!

No comments: