Saturday, May 9, 2009

Härmä, rutto ja mänty



Sattumoisin jouduin Karjasillanpuistoon; piti heti kuvata puut. Yläkuvassa on puiston hrmäpajua, josta jo vuosi sitten aika paljon kirjoitin (tunniste Salix daphnoides alla). Yläkuva kuuluu "munkuviin". Se taas on perhetermi, jolla vaimo kuvaa tiettyä ilmettä naamallani. - Kuva voi olla ongelma monella näytöllä, joko liian tumma tai vaalea. Vähäsävyinen kun on, graafinen. Vastavaloon eivät erotu keltaiset-keltaisenvihreät vuosikasvaimet. Härmäpaju on juuri aloittamassa kukintaansa; kimalainenkin näkyi.



Mäntykin voi olla värikäs harmaassa puistossa. Tämä mänty kuuluu niihin puihin, jotka muistan nuoruudesta. Kouluaikana olin kova käymään työväenopistolla. Kävin kirjallisuuspiirissä ja erilaisia esitelmiä kuulemassa ja konserteissakin. Olin itseäni fiksumpi. Mutta jo silloin tämä mänty oli. Tämä on jollain tapaa ikäänsä nähden pienikasvuinen. Suurena muistan sen. Latva on ilmeisesti katkennut joskus, ja tämä on toinen latvus. - Kaunismuotoinen puu, kuin bonsai.

Alla leskenlehden sukulainen, etelänruttojuuri, aloittamassa kukintaansa Kaupunginojan varrella. Ruttojuuria kasvatetaan peittokasvina suurten lehtiensä takia, kaiketikaan ei kukintojensa.


No comments: