Saturday, July 18, 2009

Tuskailen blogin rajojen kanssa
En oikein tiedä miten jatkaa tätä blogia. Puistot tuntuvat hiukan liian kapeilta, eikä minulla ole niihin kovin paljon muuta asiaa Oulun puistot -kirjan valmistumisen jälkeen. Oikein puhdas urbaani kaupunkiluonto kiiinnostaisi. Toisaalta kiinnostaisi myös Oulun seutu laajemminkin.

Urbaanissa luonnossa on iso ongelma. Näin ilmaistuna se viitannee ihmisten mielessä ihan kaupungin keskustan luontoon, katukiveyksen raoissa kasvavaan luontoon, citykaneihin ja -kettuihin jne. Toisaalta, asun juuri Oulun rajan ulkopuolella ja selkäni takana on Haukiputaan puolella oleva metsäalueen, josta luonnontilaisia alueita saa hakemalla hakea. Kaupunkimetsät taas on ihan oma kokonaisuutensa. Virkistysalueina ne voisivat olla puistojen jatke ja lisätä omalta osaltaan monimuotoisuutta. Suurta, vanhaa puuta kun ei tahdo löytyä kuin puistoista (jos sieltäkään) ja luonnonsuojelualueilta ja erityisesti piha-alueilta.

Miltei kaikki luonto on ihmisen muokkaamaa luontoa. Kaupungin vaikutus ulottuu kymmenin kilometrein, toisaalta Ylikiiminkikin on nyt soineen Oulun luontoa. Urbaanin ja luonnontilaisen luonnon välissä on monta eri vaihetta ja tyyppiä. Itse asiassa kaupunki voisi työntää tehometsätaloutta kauemmaksi rajoiltaan ja perustaa ympärilleen eri tavoin hoidettuja metsä- ja puolipuistovyöhykkeitä! Kaipaan sävyjä hakkuuaukon ja suojelualueen väliin!Olisiko siis kuitenkin haastava blogin nimi Urbaani luonto. Alaotsikko Cityluonnosta soihin. Tiedän että se olisi haastava. Siksipä uudistan pyyntöni - eikö löytyisi kaveria postaamaan tästä aihepiiristä?? Tai eikö joku perustaisi Oulun ja sen ympäristö -portaalia johon koottaisiin huomioita Oulun ympäristön luonnosta...

Mutta muistaka myös uusi CombiPhotoBlog - siellä on luontoa toisin silmin!

No comments: