Monday, March 19, 2007

Oka-, musta- ja kiinankuusi - Picea pungens, mariana, asperata


Muutamia Oulun kuusia! Linnansaaressa, Oulun linnan vieressä kasvaa okakuusien (Picea pungens) ryhmä. Niiden neulaset ovat pitkiä, jäykkiä ja sinertäviä. Myös käpy on aika helppo tuntea, sillä sen suomut ovat pehmeitä ja poimuisia. Seuraava kuva, alhaalla vasemmalla on otettu samoilta sijoilta, Tuiraan päin. Kanavan rannalla on mustakuusien (Picea mariana) ryhmä. Mustakuusien kävyt ovat paljon edellistä pienempiä, ja niitä on tiheässä, yleensä enemmän aivan latvassa. Kävyt ovat vain kolmesenttisiä. Myös sen neulaset ovat lyhyempiä kuin okakuusella. Vertailkaapa kulkiessanne niin kuusetkin lakkaavat olemassa kuusia vain...

Kolmas kuva on Hupisaarilta, Kiikkusaaren kasvihuoneilta. Siellä kasvaa tiettävästi Oulun ainoa kiinankuusi (Picea asperata). Sen kävyt ovat kauniita, suuria ja kämmeneentuntuvan kovia. - Kaikki kolme kuvaa on otettu lauantaina 17.3.2007 kun kävin Kollaja-mielenosoituksen jälkeen pikku kävelyllä. Komeaa maaliskuuta, varhaista kevättä"

Kaikkien näiden kävyistä on kuvat 2005 Hupisaarten kevät -sivustolla!The biggest photo is from Linnansaari: the ruins of the OULU Castle. There is a café too, in summertime. The trees are Colorado Spruces (Silver Spruces). Just opposite grows a group of Black Spruces (left). The third picture is from Hupisaaret, where grows the only example of Dragon Spruce in Oulu. The scientific names are in the title! And the pictures of the cones you will find here.

No comments: