Friday, March 30, 2007

Potnapekkojen aikaa!

Potnapekat ovat nousseet virrasta. Helpoimmin niitä tapaa kai Tuirasta ja Hupisaarilta Oulujoen rannoilta, Patosillan tienoilta. Niitä on varmaan näkynyt jo viikon päivät, yleensäkin ne ilmaantuvat kun maalla on vielä enemmän lunta kuin pälviä, ja joessa jonkin verran jäätä. Jäälauttojen rakosista niitä kiipeilee pintaan. Huonot lentäjät räpistelevät ensimmäisille kiville ja kaiteille paistattelemaan. Parhaaseen parveiluaikaan niitä oikein vilisee.

Potnapekkojen eli hankikorrien parveilu on Oulussa kevään merkki, perinne, vaikkei sen ympärille festivaaleja tai tapahtumia vielä rakennetakaan. Taitaa Hullut Päivät viedä huomion!

Kuva on kaksoisvalotus - kyykystä on vuorotellen tarkennettu potnapekkaan ja taustaan ja sitten tietokoneella yhdistetty kaksi kuvaa. Sainpahan näin korennon ja mattolaiturit samaan kuvaan. Jota tele vielä puskee kasaan niin että suuri jokemme näyttää melkein - ojalta.

Mutta tässä siis tämän vuoden korrikuva, kuvattu 30.3.2007.

The early stoneflies (Taeniopteryx nebulosa) of the River Oulu are the most important harbinger of spring in Oulu. The swarming of the stoneflies is usually in April, now it began alredy in March. The local name for Taeniopteryx nebulosa is potnapekka.

No comments: