Monday, June 25, 2007

Oulun kukkivat hevoskastanjat

Oulun kuusiluotolaiset ovat laittaneet asukasyhdistyksensä sivuille tietoa omasta kukkivasta hevoskastanjastaan. Tiettävästi tämä on toinen vuosi, kun hevoskastanja kukkii Oulussa. Tänä vuonna kukkii lisäksi kaksi puuta, toinen Kuusiluodossa ja toinen Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa. Lisäksi tiedossani on Hupisaarten hevoskastanja, joka tänä vuonna taas on saavuttanut parin metrin korkeuden, mutta ei ole kukkinut. Se on perinteisesti paleltunut talvisin. Kuusiluodon Merikadun puu on näistä Oulun hevoskastanjoista suurin.

Kasvitieteellisen puutarhan hevoskastanja on eri lajia kuin muut, se on hevoskastanjahybridi (Aesculus x hybrida), josta olen kuullut käytettävän nimeä appalakkienhevoskastanja (tietoa muutettu 28.6.). Sen kukka ei ole yhtä komean tuuhea kuin varsinaisen (balkanin)hevoskastanjan (Aesculus hippocastanum). Tätä jälkimmäistä lajia lienevät niin Kuusiluodon kuin Hupisaartenkin hevoskastanja.

Blogisisko Anna Amnell on laittanut vastikään blogiinsa kuvia kukkivista hevoskastanjoista. (Balkanin)hevoskastanja viihtyy hyvin eteläisimmässä Suomessa. Muiden viljely on paljon harvinaisempaa.

Kuvat: Ylhäällä kuva kasvitieteellisestä puutarhasta, alhaalla vasemmalla Hupisaarten puu ja oikealla aavistus Kuusiluodon puusta. Kuusiluodon puusta on siis lisää kuvia asukasyhdistyksen sivuilla.No comments: