Sunday, August 5, 2007

Kujasalavia ja hopeapajuja
Kuinka moni oululainen tunnistaakaan tämän paikan?! Epäilen että aika harva. Kuvasta on kulttuuri rajattu tiukasti pois, ja niin on saatu aikaan aika keskieurooppalaiselta näyttävä kuva. Kuva on Karjasillanpuistosta, Kaupunginojan vartta Suvantokadun kohdalla. Kaupunginojan toisella puolen on Saaristonkatu.

Kuvassa olevat puut ovat riippasalavaa (Salix alba x fragilis, erilaisia kauppanimiä ja kantoja). Riippasalavaa istutetaan Oulun puistoihin runsaasti. Se on nopeakasvuinen ja näyttävä puu. On sitä puistoissa vanhastaankin, iäkäshän se on tämäkin Kaupunginojaan taipuva puu.

Pajujen viljelylajikkeet on hankala tuntea. Riipasalavallakin on ja on ollut monia nimiä. Ilmeisesti niin kujasalava kuin isoriippapajukin ovat kuvanneet tätä samaa puuta, joka lienee synnytetty valkosalavan (Salix alba) ja salavan (Salix fragilis) risteymänä.

Oikeaa salavaa (Salix fragilis) ei nykykäsityksen mukaan Suomessa kasva edes viljeltynä. Yleinen on sen sijaan sen pallomaisesti kasvava muunnos, terijoensalava (Salix fragilis 'Bullata'). Oulun puistoissa on terijoensalavaa vähän, paljon enemmän riippasalavaa ja hopeapajua.

Riippaoksainen on myös hopeapaju (Salix 'Sibirica'). Sen lehti on niin hopeakarvainen että sen tunnistaa jo kaukaa. Itse asiassa läheltä lehti ei usein näytäkään niin karvaiselta ja kiiltävältä kuin kauempaa. Hopeapajun tummat mutkaiset rungot ovat koristeellisia, myös vanhana. Hopeapaju on vanha viljelypuu, jota istutetaan vieläkin jonkin verran Oulun puistoihin. Kuvan rytmikkäät hopeapajut (myös nuoremmat rungot takana) on kuvattu Vaaran puistossa, lähellä Teuvo Pakkalan patsasta.Riippasalavan nuorissa lehdissä on hienoista untuvaa (kuva alla vasemmalla), vaikka lehti on muuten kalju. Mm. tämä erottaa sen omasta puumaisesta luonnonpajustamme, halavasta. Halava on täysin kiiltävä ja kalju, lisäksi sen lehtiruodissa on muutama pieni nysty. Halaviakin on - onneksi - jätetty sinne tänne puistoihin, mm. Kiikelin Elbaan (kuva alla). Tarkasti katsoen kuvassa näkyvät ruodin nystyt taustanaan teatteritalo...

No comments: