Tuesday, January 22, 2008
Lohenpyrstö: harmaata ja hopeaa
Edellisessä kirjoituksessani sanoin, että Lohenpyrstön kasveissa on paljon harmaata ja hopeaa. Kuten kuvista näkyy - myös talvella.
Yllä on Lapin oikea tunturipaju, villapaju (Salix lanata). Sillä on suuret norkot, melkein pyöreät lehdet, paksut oksat. Kuten tammikuun kuvasta näkyy, suuret silmut ovat villakarvaiset ja jo vihreät. Se on miltei kauttaaltaan karvainen.
Tietokanta: Uudehko Oulussa, aika harvinainen. Sisarpuistossa, Kiikelissä, pitäisi puistosuunnitelman mukaan olla, mutta en ole huomannut. Vuoden 1996 Puisto-oppaassa se mainitaan Madetojanpuistosta ja Paratiisisaaresta, mutta miten asia lie. Pitäisi muistaa tarkistaa...
Yllä on lännenhopeapensaan (Elaeagnus commutata) marjoja. Se kestää pohjoisen ilmastoa Tornionlaaksoon asti ja sitä on viljelty Oulussa pitkään. Sen lehdet ovat hopeanharmaat ja marjat luonnonhopeiset - talvellakin, kuten kuvasta näkyy. Oksat ovat hienon punaruskeat. Kukat ovat pienet ja keltaiset mutta - tuoksuvat. "Huoranpensas!" - muistan aina tämän halvan kommentin torpan tytöltä Joutsasta. Ja toisaalta: kerran Karjasillalla kiersin ajoradan kautta, kun jalkakäytävä oli sitä keltaisenaan. Auringonlaskun aikaan.
Oulun puistot tietokanta: Mainitaan Mannerheiminpuiston puistokortissa, joten joskus on ehkä siellä kasvanut. Ei muita tietoja Oulun puistoista.
Puistossa olisi vielä yksi harmaa paju, hietikkopaju, muta taidan kuvata sen keväällä, kukkivana.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Salix lanataa tuodaan nykyisin Hollannista!!! Ja viimeisin mitä kuulin, niin on menestynyt siellä teillä Oulussa oikein hyvin tuo keski-eurooppalainen kanta... Joten jossain sitä siellä on.
Komeimman yksilön (n.60 vuotta iältään) olen nähnyt Lepaan rantakivikossa. Valitettavasti tuhosivat sen tässä muutama vuosi sitten, muka hoitoleikkausta tekivät. Nyt ei taida olla kantoakaan jäljellä. Melkein itku pääsi sen tuhon nähtyäni.
Täytyy kysellä Hollannin villapajua! Pentti Alanko kirjoittaa, että villapaju kärsii etelässä kilpikirvoista. Salix lanataa ei kai ole Keski-Euroopan vuoristoissa, minä olen pitänyt tundrakasvina.
Post a Comment