Kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivien tuhansien joukosta...
Tämä tikankonttitupas (Cypripedium calceolus) on ollut kuvattavana ennenkin. Siitä pitäisi tulla nähtävyys. Siinä lienee kukkia vajaa sata, miltei yhdessä nipussa. Tämä kuva vaihteeksi vähän alhaalta päin. Tikankontissa viehättää sen "kasvot", se ikään kuin kurkottaa kohti, kuin aikoisi sanoa jotakin.
Tämän vuoden erikoisuus on lammen rannalle rakennetulla suolla kämmeköitten kanssa aloitteleva siniyökönlehti(Pinguicula vulgaris). Se on pohjoisten soiden ja märkien niittyjen kasvi, voi kasvaa tikankonttienkin seurassa. Se kuuluu samaan heimoon kuin vesiherneet, siis hyönteissyöjä sekin.
Ruusujuurta (Rhodiola rosea) on tutkittu Oulunkin yliopistossa. Se on vanha pohjoinen lääkekasvi. Ruusujuuri kuuluu maksaruohojen sukuun, lehtikin on vähän kuin tutun punamaksaruohon. Maksaruohot ovat yleensä kuivan paikan kasveja, mutta ruusujuuri kasvaa kosteilla puronvarsien soraikoilla, niin tässäkin. Alla on sitten toinen ruusujuuri, koristekasvina käytetty punaruusujuuri (Rhodiola kirilowii var. rubra), pohjoinen laji sekin.
Tuesday, June 17, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment