Wednesday, June 25, 2008
Maria Silfvanin puisto
Kaupungintalon rannan puoleinen reuna on nimetty Maria Silfvanin puistoksi.
Tämänkin puiston kulttuurihistoriallinen taustatieto on muutaman kuukauden päästä löydettävissä uudesta kirjasta. Äskettäin oli Puistojen Oulu -kirjan viimeinen kokous, ja Kaarina Niskalankin tekstit ovat liki valmiita. En tässä tietenkään paljasta sen enempää, mutta kiinnostava kirja on tulossa. Kirjan puistomaisemat on kuvannut Ilpo Okkonen, ja olen iloinen, että pääsin samaan kirjaan näiden tunnettujen kulttuurihahmojen kanssa. Itse esittelen kirjassa puistojen puita ja pensaita sanoin ja kuvin. Tämä blogi on ollut itselleni kirjan tuki- ja rinnakkaisprojekti, jota jatkan ainakin kesän.
Yllä kuva Sanna Koiviston Ajan kulku -veistoksesta. Siitä on tullut Toripolliisin kanssa Oulun suosituimpia kuvauskohteita, enkä ihmettele yhtään. Kuvien taustaksi löytyy kirkko, kaupungintalo ja kolmiotalo sekä puiston erilaiset omenapuut. Patsaista ja näistä isoista ikoneista voi kameralla sommitella Oulusta erilaisia tarinoita. Pienoisveistosten hahmoissa rittää ihmeteltävää ja yksityiskohtia.
Puistosta on tulossa Oulun keskustaan herkkä, pieni omenapuupuisto. Vanhin puu on koristeomenapuu, nuoret melko vasta istutetut ovat ymmärtääkseni marja- ja siperianomenapuita. Omenapuiden lisäksi puistossa on vaahteroita, yksi vanha ja useita nuoria. Omenapuita on viime vuosina puistoihin lisätty runsaasti.
Puistosta käsin saa kolmiotalonkin sommiteltua omenapuun sisään!
Mutta en taitaisi olla oma itseni ellen laittaisi esiin myös näkymää omenapuun oksan alta. Virallinen ja kiiltokuvamainen kaipaa karnevaalia, puhtaus roskaa. Kuoleva puu kukkii runsaasti, sanotaan. Vanhaa koristeomenapuuta vaivaa jo iäkäs kääpä, ilmeisesti arinakääpä (Phellinus ignarius coll.).
Arinakääpälajit ovat usein isäntäpuuspesifisiä, eli vaativat isännäkseen tietyn puulajin. Omenapuusta en nyt kuitenkaan tiedä... Mutta arinakäävät eivät suinkaan hävitä puuta nopeasti; Tuomo Niemelän kääpäkirjassa on kuvia yhden noin 50 vuotiaan vaiheista. Että kirvestä ei kannata kaivaa heti, kun arinakäävän näkee.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment