Monday, April 27, 2009

Teneriffan tuliainen - Kuningatarneidonkieli- "Haaveiden takana on trauma!" puuskahti eilen työkaverini Annikki Kestilä, kun hän kertoi kasvitieteellisen puutarhan kuningatarneidonkielen tulosta taloon. "- Kun kävin ensi kertaa Kanarian saarilla halusin nähdä kuningatarneidonkielen kukkimassa omassa ympäristössään. Mutta näin vain kolmimetrisiä kuivia rankoja luonnonsuojelualueilla, joilla niitä ei voinut edes koskettaa. Se oli suuri pettymys. Mutta nyt se kukkii täällä! Työpaikalla!"

Kuningatarneidonkieli (Echium wildpretii)on Kanarian ja erityisesti Teneriffan ainutlaatuisia endeemisiä (kotoperäisiä) kasveja. "Kuningatar" on kolmimetrinen, erittäin runsaasti kukkiva, karvainen, mehiläisten rakastama kasvi, joka pystyyn kuivuttuaan on kuulemma piikkisempi kuin kaktus. Neidonkielet ovat lemmikkikasveja, mutta aika erikoisia lemmikkejä siis!- Englanniksi nimi on Tower of Jewels eli suomeksi vaikkapa "timanttitorni".

Annikki toi lopulta itse kasvin Kasvitieteelliseen puutarhaan. Siemenpussi osui käteen toisella reissulla syksyllä 2007 lentokentän tax free -kaupassa, jossa niitä myytiin matkamuistona. Pussista on kuvia alla. Siemenet istutettiin 3.3.2008, ne itivät vajaassa parissa viikossa, ruukutettiin 22.5.2008. Näin kertoo puutarhan tietokanta. "Kuningatar" on kaksivuotinen, ensimmäisenä vuonna se kasvattaa tiheän, hienon harmaanvihreän ruusukkeen, ja toisena vuonna se kukkii. Kukka on nyt ilmestynyt yhteen kaikkiaan viidestä ruukusta. Se on nyt noin metrin korkuinen. Kuningatar on nähtävissä Julian kaktusosastolla. Kaiketi myös Teneriffalla se kukkii juuri nyt.

Lähikuvan punaisissa pikku kukissa on muutamia hienoja yksityiskohtia. Kukkien heteiden ponnet ovat kauniin sinisiä ja kukissa on iso pisara. Mettä, luulisin. Heteet ovat pitkiä ja eripituisia niin kuin neidonkielille kuuluu.Suomessa kasvaa satunnaisena ja eteläisenä kyläneidonkieli (Echium vulgare). Puutarhoissa on viljelty piianneidonkieltä (Echium plantagineum), joka on karkaillut joskus myös ympäristöön. Aika arkisia nämä suomalaiset nimet. Mutta siinä ovat tämän monilajisen suvun skandinaaviset lajit. Kanarialla on useitakin endeemisiä neidonkieliä, myös muita hyvin suurikokoisia. Niistä yhdellä on siniset kukat, kolmannella valkoiset. Hienoin netistä löytämäni kuva kuningattaresta on Hannu Aarnion kasvista omassa ympäristössään - sen löydät täältä.

Kuningatarneidonkieli ei kuulu puutarhan vakituisiin opintokokoelmiin. Ehkäpä se tämän takia jää tämän kevään erikoisuudeksi. Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet ovat auki vapun aikana niin lauantaina kuin sunnuntainakin.

2 comments:

Lassi said...

Kommentoin heti tuoreeltaan - blogi-isäntä pakkasi kuvan osin puhki. Näkyy kun klikkaa suuremmaksi. Vaihdan kuvan kun ehdin, tai laitan uuden.

Lassi said...

Kuva on vaihdettu! Tämä toimii paremmin. Bloggerin kanssa on ollut vaikeuksia, ylläpitäjälle näkyvä päivityssivu on hajonnut selaimessa tuusan nuuskaksi eli div-elementit eivätkaiketi pysy kuosissaan. Tästä johtuen blogikirjoituksen korjailu yms on ollut tuskallista.

Jostain syystä tuo sivun hajoaminen on ollut konekohtaista - joiltain koneilta se on näkynyt oikein ja olen pystynyt korjauksia tekemään. Selaimesta ei pitäisi olle kiinni. Olen kokeillut useita. Vinkkejä jollakulla??