Wednesday, March 14, 2007

Banksinmänty - Pinus banksiana with Photoshop filters



Yksityiskohtia Kasvitieteellisessä puutarhassa riittää kuvattavaksi kesät talvet. Tässä kuvassa on banksinmännyn (Pinus banksiana) käpy. Tämä on pohjois-amerikalainen mänty, jota kasvaa havumetsäalueella niin USA:ssa kuin Kanadassa. Puutarhamme mänty on nuori, mutta siinäkin on banksinmännylle tyypilliset mutkaiset oksat ja käkkyräinen ulkoasu. Myös kävyt ovat vinoja, ja käpysuomut mutkareunaisia kuten kuvasta näkyy. Mutkikas mänty, siis.

Tätä valokuvaa on käsitelty varoen eräällä Photoshopin ns. suotimista (filter). Yleensä niillä saadaan aikaan tyyliteltyjä, "taiteellisia" kuvia. Esimerkiksi piirroksellisia tai maalauksellisia. Mielestäni muutamia niistä voi käyttää myös kasvista otetun valokuvan "paranteluun". Niiden avulla voi korostaa paikallista kontrastia. Niinhän toimii myös tavallinen kuvan terävöitys - se vahvistaa kuvan yksityiskohtien "reunoja" pikselitasolla. Kyse on siis vaikutuksen voimakkuudesta.

Tässä kuvassa on käytetty suotimena "filmin rakeisuutta" (grain). Toinen mahdollinen olisi esimerkiksi "porrasta reunat" (poster edges). Ai niin, ja nykyään terävöitän kuvani lähes aina myös toisella filtterillä, nimeltään "ylipäästö" (high pass). Tavallisesti käytettyä terävöitys - epäterävä maski (unsharp mask) käytän vain epätavallisilla asetuksilla, jotka eivät oikeastaan terävöitä, vaan poistavat joistakin kuvista hennon hunnun. Nämä arvot tunnetaan temppuna nimeltä "knoll" Photoshopin kehittäjän mukaan.

Miksi kasvikuvissa sitten pitäisi käyttää suotimia? Ehkä niillä voi joskus parannella hiukan alkuperäisen kuvan puutteita tai vaikeasti korjattavia virheitä. Ehkäpä ne silloin ovat jonkinlaista puuteria. Mutta silloin pitää olla kyseessä muuten tärkeä kuva... Yleensä ottaen suotimilla voi parantaa kontrastia, eli saada kuvasta tietyt yksityiskohdat paremmin esille. Niillä voi tyylitellä. Usein sanotaan että piirros kasvista on havainnollisempi kuin valokuva. Näillä suotimilla kuvaa voi viedä piirroksen suuntaan ja korostaa, ottaa esille, tiettyjä yksityiskohtia - niin kuin piirtäjä tekisi. Tässä käpykuvassa suodin yksinkertaisesti nostaa käpyä esiin taustasta, johon se muuten uppoaisi. Jämäköittää käpyä. Ja käpysuomujen yksityiskohtia.

Suodin ei siis lisää kuvaan mitään, sen avulla voi tyylitellä sitä mitä kuvassa jo on, ja korostaa niitä yksityiskohtia, joita haluaa. Maskeilla vaikutusta voi suunnata tiettyihin kuvan osiin, ja vaikutusten voimakkuutta voi säätää sekä suotimen omilla säätötyökaluilla että käyttämällä hyväksi tasoja ja niiden läpinäkyvyyttä. Suotimia voi käyttää hyvin huomaamattomastikin.

Monet luomukuvaajana itseään pitävät kauhistuvat tätä. Olkoon niin, minä ilmoitan kun käytän näitä (paitsi unsharp mask- ja high pass - filttereitä joita käytän säännöllisesti!).

Kuva 14.3.2007 Kasvitieteellisessä puutarhassa, käsittelyt samana iltana.


This is a picture about Jack Pine (Pinus banksiana) in the Botanical Gardens. It is a North-American species, grows only as cultivated in Finland. I have used with this picture Photoshop-filters, because I wanted to emphasize some details. The filters I used are: unsharp mask, high pass, film grain. Through masks and layers you can control the stength of the filter. Final result is a little bit like a drawing. Some people think that drawings (about plants) are more illustrative than photos - so maybe this picture is something between a photo and a drawing.

3 comments:

Juvenes said...

Hei, haluatko lisätä linkin Oulu Weekly Photoon? (http://ouluweeklyphoto.blogspot.com).
Voin lisätä linkin sinun blogiisi...

t. Juha Kalaoja

Lassi said...

Kiva, laitoin blogisi linkin sivuille!

Juvenes said...

kiitti, lisäsin kans.