Monday, May 26, 2008

HietapitkäpalkoKaunis se on tämä joutomaitten ja ratavarsien kukkakin, hietapitkäpalko (Cardaminopsis arenosa), kun sen niikseen kuvaa. Se on siis se Oulun nimikkokasvi, saksalaistulokas, Toppilan kasvi. Toppila oli aikoinaan tulokaskasvien pääreitti Pohjois-Suomeen, täältä hietapitkäpalkokin levisi pitkin ratavarsia. On ajateltu, että ratapenkat muistuttavat kasvin kotioloja - vähälumisia Keski-Euroopan vuoristojen rinteitä.

Hietapitkäpalko on juuri alkamassa kukintaansa, aivan lähipäivinä sitä on pientareilla valkoisenaan - eikä siellä nyt muuta valkoista ole, keltaista vain. Voikukat aloittavat näet samaan aikaan.

Olen muutamia päiviä poissa tietokoneelta. Oma kone ajautui ongelmiin, se on uusittava!


2 comments:

Anonymous said...

En ole kiinnittänyt mitään huomiota tämmöiseen kukkaseen, nytpä kiinnitän, josko sattuisin löytämään lajin täältä Joensuustakin!

( vilkaisepa "Heikin hylkeitä" minun ottamistani kuvista blogissani ! )

Lassi said...

"Rautatieasema, ratapiha asemalta Kettuvaarantien alikulkuun saakka" - tämmöisen tiedon hietapitkäpalosta löydän Joensuusta vuodelta 1999. Varmaan ratapihalla on vieläkin ja juuri nyt kukassa. Ensimmäiset tiedot hietapitkäpalosta Joensuussa lienee tallennettu 1995. Ehkäpä se lähti täältä Oulusta kohti Joensuuta vuonna 1944!

Käväisen sivuillasi illalla!