Wednesday, May 21, 2008

Pari mukavampaa kuvaa
Viimeksi postattujen hakkuu-uutisten rinnalla otin vähän kivempiakin kuvia. Yllä on kuva Lyötynpuiston Päivänvarjosta. Tämä Jaakko Pernun v. 2001 pystetty ympäristötaideteos on miellyttänyt silmää, mutta sen kuvaaminen on ollut jotenkin kinkkistä. Nyt loppukevään taitteessa löysin näkökulman, joka tuntuu mukavalta. Kuvan keskellä kauniisti vihertävät puut ovat kujasalavia (Salix x rubens), ilmeisesti isoriippasalavia. Punertavia ovat rusopajuangervojen varret.

Kujasalavat ovat viime suosikymmeninä paljolti korvanneet hopeasalavat (hopeapajut vanhalta nimeltään). Niitä on istutettu Lyötynpuiston lisäksi mm. Kaupunginojan varteen Karjasillanpuistoon.

Kujasalaviksi kutsutaan risteymäryhmää, johon kuuluu monenlaisia salavan ja valkosalavan risteymiä ja takaisinristeymiä, ja useita erilaisia lajikkeita. Kujasalavat ovat sinänsä Oulussa vanhoja puistopuita.

---

Alakuva on Sonnisaaresta. Siellä kukoistaa vieläkin oululaisittain iso pikkukäenrieskojen (Gagea minima) kasvusto. Se on ollut paikalla ainakin 1950-luvulta. Se on kyllä vanha puutarhakasvi, mutta aika harvaan paikkaan se on jäänyt viljelyjäänteenä. Hupisaarten nurmikoilta sen löytää sieltä täältä. Plaatansaaressa kasvaa myös hiukan isokäenrieskaa (Gagea lutea). Nykyään Plaatansaaresta voi tavata myös villiintyneenä toista keltakukkaista, matalaa kasvia, nimittäin mukulaleinikkiä. Se on myös näitä varhaisimpia kukkijoita.

1 comment:

Anonymous said...

Siis onko nyt minun 30 vuotta sitten istuttamani hopeapaju muuttunut hopeasalavaksi ?
Se on kyllä tuossa talon nurkalla melkoisen komea puu ja mieheni inhoama, kun jatkuvasti tippuvat oksat ym kivasti ruohonleikkurissa raksuvat ja lehdet kuulemma tukkivat rännit ja tippuvat myöhään syksyllä jne :)
Mutta minä en anna periksi, ei kaadeta, ei!

Joensuusta löytyy runsaasti, joen varresta varsinkin, hopeapajuja. Pitääkin käydä kuvailemassa.

Hauska tuo "sateenvarjo".