Sunday, February 8, 2009

Pari kuvaa keltaisesta yöstä




Kuvaaja oppii tietämään pimeän värit. Olen odotellut kuulakkaan värikkäitä pakkasiltoja, saanut neljättä päivää jatkuvan lumisateen värisen kaupungin. Mikäs väri se on? Kun kuvaa pimeällä pilvisessä kaupungissa, saa palkakseen likaisen keltaisen sävyn joka kattaa koko kuva-alan. Ja joka vahvistuu hdr-käsittelyssä. Se on kotoisin pilvistä heijastuvasta kaupungin valosta (saasteesta?).Siksipä kalasääski-kuvasta oli tehtävä harmaasävykuva; eikä ratkaisu tainnut huono ollakaan. Lumisadekin on muuntautunut muutamaksi viiruksi...

Yläkuvassa siis Pokkisen puistosta Oskari Jauhiaisen patsas Kalasääski ja lohi, vuodelta 1960. - Sääksi on muuten nyky-Oulussa hyvin harvinainen läpimuuttaja, ja melkein samoin voi sanoa kai lohestakin, joka nähdään helpoimmin kalatiellä.

Alakuvassa on viereisen Madetojan puiston kyynelkoivu (Betula pendula f. tristis, lajikenimi voisi olla 'Youngii'), toinen niistä vanhemmista. Taiminakin niitä taitaa nyt puistossa olla. - Alakuvassa kaupungin kellertävä valo näkyy taustalla lumessa, etualalta sen yksinkertaisesti desaturoin eli harmaannutin.



---

Edited - Vaihdoin kuvat hiukan kirkkaampiin. Vanha näyttö hajosi, rupesi näyttämään pelkkää kirkasta viivaa, ja uutta yritetään kalibroida. Ei huippunäyttö, minulle ensimmäinen littu, joka toistaiseksi on tuonut sarjan pettymyksiä. Ei vielä haukuta nimellä, tutustutaan vielä.

No comments: