Sunday, February 22, 2009

Käpypalmu ja rahapuu - helmikuu!
Laitan pitkästä aikaa muutaman kuvan Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneista. Yläkuvassa "kukkii" japaninkäpypalmu (Cycas revoluta). "Kukkiminen" on lainausmerkeissä, sillä niin erikoinen tämä female-kukka on. Nimestään huolimatta se ei ole oikea palmu; "käpy" viittaa sukulaisuuteen havupuiden kanssa. Urospuolinen kukka onkin kuin suuri käpy. Kyseessä on muinaiskasvi, vieressä kasvavaan neidonhiuspuuhun verrattava. Molemmat ovat paljassiemenisä, niin kuin havupuut. Wikipediasta löydät nopeasti paljassiemenisten alakaaret ja kuvan urospuolisesta käpypalmun kukinnosta.

Japaninkäpypalmu on hidaskasvuinen; tämänkin ikä on jo kymmeniä vuosia, eli se on ollut Hupisaarillakin. kooltaan se on sisäkasviksi jo huomattavan suuri, miehenkorkuinen. Se kukkii nykyään noin joka toinen vuosi.
Huonekasvina tuttu ja kestävä rahapuukin (Crassula ovata) kukkii keskellä talvea - jos kukkii ja kenellä kukkii. Se vaatii kukkiakseen paitsi ikää myös viileää ja kuivaa "talvea". Kotioloissa tätä on usein vaikea järjestää.Kaakaopuun (Theobroma cacao) hedelmät ovat varmaan lapsiperheiden kestosuosikki kasvihuoneissa.

--

Kuvaustekniikkaa - Kaikki nämä kuvat ovat jälleen HDR-kuvia. Eniten hyötyä tekniikasta oli makrokuvassa eli rahapuun kukissa; tällä tavalla voi esimerkiksi estää terälehtien liiallisen kiiltelyn eli puhkipalamisen.

Mitähän keksisin seuraavaksi - eilen tipahti Amazonista postilaatikkoon upouusi kirja Photographic Multishot Technigues, joka näytti sisältävän HDR:n lisäksi asiaa esimerkiksi superresoluutiosta... Digikuvaus on tiensä alussa käymässä yhä mielenkiintoisemmaksi...

No comments: