Tuesday, February 3, 2009

Puuprofiileja / Tree profiles by HDROlen yhä innostunut uusista kuvaustekniikoistani. On niin paljon aiheita, joihin sitä pitäisi kokeilla. Tarkoitan edelleenkin useiden valotusten yhdistämistä jonkin apuohjelman avulla (HDR eli High Dynamic Range). En haluaisi puhua tekniikasta, mutta en osaa olla kertomattakaan. Tältä kuitenkin näyttävät muutamat aika kirkkaalla ilmalla kuvatut puuprofiilit. Alkuperäisiä kuvia on ollut kolmesta neljään (EV-arvot 0, +2, -2 ja tarpeen mukaan vielä yli- tai alivalotusta).

Olen useampana talvena etsinyt tapaa kuvata puitten profiileja lehdettömänä. Olen toivonut kuviin jotain muutakin kuin harmaata ja mustaa. Olen kokeillut myös erilaisia siluetteja kuvankäsittelyohjelman avulla. Mutta tämä tekniikka tallentaa myös talviset värit, eikä mustakaan ole pelkkää mustaa. Kaupan päälle kohinakin vähenee, ja yksityiskohdat korostuvat. "Tonemapping" -ohjelmissa kun on mahdollista parantaa yksityiskohtien paikallisia kontrastieroja.

Yllä on kuvassa Pokkisen puiston tai oikeastaan Heikolanniemen hopeapajujen tai oikeastaan hopeasalavien profiilit. Edustavia hopeasalavia on siellä täällä kaupunginojan varren puistoissa.
Yllä on Linnansaaren visakoivuja torin puoleiselta reunalta. Olisivatko klooneja, niin samanlainen on alaoksien luonne ja suunta? Tämän ikäisiä visakoivuja on Oulussa siellä täällä, yksi ryhmä tulee mieleen Karjasillalta Tuulimyllynkadun päästä, toinen Intiön kasarmialueelta. Ja Kiikkusaarenkin visakoivu voi olla tätä ikäluokkaa. Onkohan niillä yhteinen historia?

Alla on vaihteeksi käkkyräoksaisia siperianomenapuita Hupisaarilta, tarkemmin Kiikkusaarelta läheltä kahvilaa ja ankkalampea.Olen näissä kuvissa yrittänyt pysyä realistina, eli kuvausajan mukaisissa tunnelmissa, pastelliväreissä tai vähän voimakkaammissa. Ylimääräistä dramatiikkaa en ole tavoitellut, vaikka sitä tällä 32-bittisellä tekniikalla löytyy helposti.

---

Tree silhouettes, in colours, not only in b&w. - I took images usually with three different exposure values (0, +2, -2) and made images with the Photoshop CS3, Photomatix and Enfuse -softwares. These softwares can handle 32-bit HDR-technique (High Dynamic Range) and I "tonemapped" images with them; Enfuse only blends different exposures. I have tried to be realistic, not impressionist or romantic.

Trees are (from up to down) Salix alba 'Sibirica', Betula pendula var. carelica and Malus prunifolia. Images are from the parks of Oulu, photos taken in the end of january 2009.

No comments: