Sunday, March 1, 2009

Jalavat Julian edessä - nyt HDR, ja SR!Muutama postaus sitten oli kuva vuorijalavan profiilista; tässä Julian (ja taaemman Romeon) edustalla sekä vuori- että kynäjalava. Vuorijalava on vasemmalla. Vuorijalavalla on "edelleen" hoikat oksat ja jyrkät oksakulmat. Vuorijalavan oksien "haarat ovat yläviistoja", sanoo kasvio; kynäjalavalla "melkein vaakasuoria". Ehkä kuvan kynäjalava on hiukan leveämpi ja jotkin alemmat oksat vaakasuoria...

Kasvitieteellisessä puutarhassa on aivan lähellä myös toinen jalavapari; sitä sopii käydä vertaamassa. Ja Mannerheiminpuistossa Isonkadun reunan rivistössä pitäisi kasvaa kumpaakin jalavaa.

Ylä- ja alapuolella olevat kuvat on nyt tehty taas uudella tekniikalla. Ne ovar SR- eli superresoluutiokuvia. Kummassakin on pikseleitä noin 8800 vaakaan, ja niistä saisi puolitoistametrisen julisteen. No nettikuviin tästä ei ollut mitään hyötyä. Kuvat kuitenkin jatkavat tekniikkaharjoituksiani. Annoin kummankin Kasvitieteelliselle puutarhalle - jos vaikka joskus tarvitsevat suuria kuvia.

Superresoluutio perustuu hiukan samanlaiseen tekniikkaan kuin HDR ja panoraamat. Sitä varten kuvasin viisi peräkkäistä kuvaa 0,7 valotusarvon haarukalla. Kuvat otin melkein käsivaralta eli monopodilla (yksijalkainen jalusta). Kokosin ne yhdeksi kuvaksi PhotoAcute -nimisellä ohjelmalla. Se tarvitsee neljä miltei samankaltaista, peräkkäistä kuvaa. Niistä yksi valitaan lähtökohdaksi ja muita verrataan siihen. Kuvien välisistä pienistä eroista ohjelma laskee kuvan uudelleen, löytää uusia yksityiskohtia, poistaa kohinaa ja lisää sävyalaa... kaikenlaista makeaa, miltei liian hyvää ollakseen totta... Samalla kuvan koko kasvoi nelinkertaiseksi alkuperäisestä. 16-bittisenä tiffinä 270 megaa.

Kävin tällä tekniikalla eilen kuvaamassa myös lehtikuusen käpyoksan, ja lähetin juuri metrisen kuvan tulostukseen. Jos kuva onnistuu, se tulee huhtikuun puistopuunäyttelyyn Oulun kaupunginkirjastossa.

Alla SR-kuvassa on etualalla siperianlehtikuusi, vieressään terijoensalava."Talvitunnelmaa Alpeilta", alla. Alpit ovat tällä kertaa Kasvitieteellisen kukkuloita. - Tämän kuva ei ole SR vaan "perinteinen" HDR; haluan kokeilla sitä vastavalokohteiseen. Lumen pintarakennetta vahvistin lisäämällä paikallista kontrastia Photomatixissa.

1 comment:

Leena said...

Kyllä on ilo katsella kuviasi ja täytyy nyt sitten kurkistaa tuota ennen kuulematonta SR ohjelmaakin!

Terveiset Joensuun lumien keskeltä!