Sunday, June 14, 2009

Kotipuutarhurin kevättöitä ja häiritsijöitäViikonloppu on kulunut pihatöissä. Uusin tien reunan pensasaitaa. Virpiangervo ei ole toipunut toivotusti leikkauksesta, vaan jäi epätasaiseksi. Tein aitaan reiluja reikiä ja istutin väleihin norjanangervoa, astiataimina. Toiveena on, että ne riehaantuvat ja valtaavat koko penkin, tai sitten tulos jää eripariseksi kuin isännän kotitossut. Kuvassa on vastaistutettua pensasaitaa, häivytettynä tietenkin. Tältä sen pitäisi näyttää, joskus, kesäyönä.Pihatöitä oli tietysti paljon muutakin. Mutta siinä sivussa oli selvitettävä tuore hevosmuurahaishyökkäys. Ensimmäinen kokemus oli viime vuodelta ja elintavat alkavat olla selvillä. Ja myrkyt. Talomme on hirttä, puuta piharakennukset, puulämmitys ja halkopinoja pihan reunalla ja liiterissä. Lahonneilla hirrenpätkillä on reunustettu yksi perennapenkki; sekin joutuu purettavaksi kimalaispesineen. Tontilla kasvaa suuria mäntyjä kolmatta kymmentä, terveiltä näyttävät kaikki. Mutta hevosmuurahaiselle sopivaa elinympäristöä siis...

Tällä kertaa muurahaiset olivat löytäneet pesänpaikan rappusista. Reittiä seuraten löytyi lähistöltä myös kivi, jonka alta oli tunneli mahdolliseen maapesään. Rappusiin näytti menevän vain 10 cm leveä kolo. Pesäpuu tuntui vielä kovalta. Muuta emme ole tontillamme myrkyttäneet, mutta rakennuksiin emme näitä muurahaisia halua. Aerosolimyrkytys oli lopulta helppo - ainakin toistaiseksi.

Yritin moneen otteeseen kuvata muurahaisia. Pilvinen päivä ja pitkät suljinajat korkeillakin ISO-arvoilla tekivät työn hankalaksi. Kokeilin monenlaisia putkia ja loittoja ja makroja. Mukavimmaksi kuvaksi jäi yläpuolinen: hevosmuurahainen siivoaa pesäänsä! Se heitti reunalta alas koivunsiemenen. Näyttäisi rauduskoivulta. Muun mittakaavan puutteessa muurahainen näyttää vähän pieneltä, meidän hevosmuurahaisemme ovat noin 10-13 mm pitkiä, tämä saattoi olla noin sentin.

(Kuva on puoleen kropattunakin noin 3000 pikseliä; kiitos uuden täyskennoisen kamerani. Nyt meillä on Sony Alpha 900:kin ja sen kuvalla kokoa yli 24 megapikseliä. Alphoja on nyt sarja, myös mallit 350 ja 700 - kameroita on lisätty kun Leenakin on innostunut kuvaamaan pihastudiossaan.)
Lauantai ja sunnuntai ovat olleet pilvisiä, heikkosateisia ja salamoiviakin päiviä. Hyttysiä on ollut melkein tuskaksi asti. Uuden kamerani kuvakoosta kertoo yoinenkin makrokuva: tarjouduin malliksi ja annoin itikan imeä. Tarkoitus oli kuvata myös lentoonlähtö täysin mahoin, mutta se oli kuitenkin liian nopea. Enpä osannut panna ajoissa sarjatulelle uutta kameraani. Asia on korjattavissa!
Lopulta kun tihkusateessa sain pihatyöt johonkin malliin, ilta-aurinkokin pilkisti pihallemme. Jalusta kasaan ja muutamia kuvia pihatöistä. Kosteana hohtava tiemmekin loisti kameraa kutsuen, mutta tämän kauemmmaksi en jaksanut lähteä.

(Ylin ja alin kuva ovat kolmesta kuvasta yhdistettyjä HDR:iä, tilannekuvat eivät.)

No comments: