Tuesday, June 2, 2009

Kovassa valossa



Näiden kuvien resepti on sama kuin edellisten: suora auringonvalo (ns. kova valo), laajakulma ja sen alla hernepussi ja pieni aukko eli laaja syväterävyys. Poikkeuksena tästä reseptistä on kangasmetsäkuva. Kuvat on rakennettu eri tonemapping-ohjelmilla. Yllä on Photomatixilla "tehostettu" kuva herttavuorenkilvistä (Bergenia cordifolia) Kasvitieteellisessä puutarhassa.

Itselleni nämä ovat harjoituksia, pohdintaa. Jospa tästä löytyisi keino kuvata kasveja myös keskipäivän auringonvalossa??



Päivänpaisteinen kangasmetsä kiiltoineen ja syvine varjoineen on valokuvaajalle usein haaste. Kiiltäviä ovat vastavalossa niin koivut kuin puolukan varvutkin. Tässä on HDR-käsittelyn "luonnonmukainen" tulos. Mutta eipä moni taida hoksata että kasvitieteellisestä puutarhasta tämäkin. Osasto on "tuore kangasmetsä", tietenkin. - Jos tämän kuvan varjot ovat tukossa, voisit kokeilla löytyykö näytöstäsi kirkkauden säädin tai pystyisikö sen peräti kalibroidaan. Omalla työpaikan näytöllä kuva on liian tumma.



Kasvitieteellisen puutarhan istutuksista löytyi tämä puutarhurin oivallus - helmililjat ja yksi keltainen orvokki. Kuvassa on viisto aamuvalo.



Lopuksi kaksi orvokkikuvaa. Keto-orvokit (Viola tricolor) kylpevät keskipäivän auringossa takanaan siperiansembrat. Keltaiset lapinorvokit (Viola biflora) on kuvattu toisin päin - varjosta valoon. Taustalla on siis suora, kova auringonvalo, jonka voi HDR-tekniikalla korjata.

No comments: