Friday, June 19, 2009

Teknologiakylän dendropuistoTeknologiakylässä aivan Kaitoväylän varressa on yksi Oulun hienoimmista ja persoonallisimmista puistoista. Juuri nyt juhannuksen tienoilla on sen paras aika. Se on nimittäin erityisesti Rhododendron-puisto, ja myös siinä tyylikkäässä mielessä, että myös meidän Pohjois-Pohjanmaan maakuntakukkamme suopursu on alppiruusu eli Rhododendron (Rhododendron tomentosum). Niinpä Teknologiakylässä kukkivat yhtä aikaa suopursut ja muut hienot jalostetut alppiruusut.

Puistossa on ollut jo aiempiakin kukkijoita - kukkapenkeissä narsisseja ja puiston nurkilla nuoria pilvikirsikoita.Puiston keskellä, sen sydämenä on tavallisen kaunis soistunut kangasmetsä, joka kasvaa mustikkaa, juolukkaa ja suopursua. Suopursujen lisäksi juuri nyt kukkii myös metsätähti. On hienoa, että tavallinen metsämme voi olla myös arvokkaan näköinen puisto kun se oikein rakennetaan. Yliopisto rakennettiin suolle, niinhän tavataan sanoa, ja täällä sen näkee. Kun olisi vielä joku vaivero säästynyt!osin istutukset ovat arvokkaina omissa penkeissään, niin kuin yläkuvassa, osin ne liittyvät saumatta kangasmetsään. Kumpikin toimii! Myös alppiruusut ovat happaman maan kasveja.Niin suopursun kuin alppiruusujenkin ainavihannat lehdet käpertyvät kokoon talveksi. Mutta kyllä myös kukassa on yhtäläisyyksiä; kun aikansa katselee suopursua, alppiruusulta se alkaa näyttää.

Ehkä meidän omassa mielikuvastossamme suopursu on aikanaan liittynyt soistuneisiin metsiin, köyhyyteen ja pientilallisten kohtaloihin? Siksipä on hienoa muuttaa suopursun imagoa kasvattamalla sitä nyky-Oulun kaupunkimagon edustustilassa! Ainakin ulkomaalainen osaa sitä arvostaa, ja oululainenkin oppia.

---

Kävin kuvaamassa teknologiakylän puistoa juhannusaattona. Mutta nyt jään viikoksi lomalle, enkä ole netin tavoitettavissa! Tai tavoita nettiä...

No comments: