Monday, June 29, 2009

Kasvitieteellisen korentojaKlikkaa suureksi!

Kävin kuvaamassa Kasvitieteellisen puutarhan kämmeköitä. Pääportilta päin ensimmäisen lammen rannalle on tehty lapinkämmeköiden siirtoistutus. Huomioni kiinnittyi kuitenkin pikku lammella partioiviin sudenkorentoihin. Asetuin lammen ruijanesikkokohdalle, esitarkensin kameran tiettyyn etäisyyteen, jolla kiituri pysähteli partioidessaan , odotin, yritin käsivaraista tarkennusta ja lauoin kun korento näytti terävältä. Yllätys oli että näinkin hyvän kuvan sain. (Suljinaika 1/500 sek ja silti siivet viuhuvat.)

Olen seurannut korentoharrastajien postituslistaa, napsinut kuvia korennoista niiden sattuessa lähelle, selaillut Sami Karjalaisen hienoa kirjaa, ja makustellut korentowikin määrityssivuja. Uteliaan kiinnostunut olen ollut... Korentowikin avulla luulen että yläkuvassa on välkekorento (Somatochlora metallica). Hieno, yleinen, rehevien lampien smaragdinvihreä kiitäjä!
Lammella kierteli myös toinen korento, mutta se näytti istuskelevan enimmäkseen auringonpaisteisella kivellä. Se oli välkekorentoa pienempi ja väriltään tumma. Oikeastaan vasta kotona kuvasta erotin, että se on osin kauniin tummanpunainen.

Tämän korennon määritys menee vielä enemmän arvauksen puolelle. Se näyttäisi kuuluvan syyskorentojen ryhmään, ja silloin se olisi ehkä tummasyyskorento (Sympetrum danae), joka on myös maamme yleisiä lajeja.

1 comment:

Una Reinman said...

Korentoja on erittäin hankala kuvata. =)