harvan vanhemman viljelypuun historia on niin tiedossa kuin berliininpoppelin (Populus x beroliensis). Se on Berliininissä Kasvitieteellisessä puutarhassa vuonna 1870 syntynyt laakeripoppelin ja pyramidipoppelin välinen risteymä. Alla Oulun näkyvin berliininpoppeli Lohipadonniemellä Raatin stadionia vastapäätä. Kuva on samana iltana - 19.4.2008 - kolmesta suunnasta (pohjoiseen Tuiraan, itään Hupisaarille, länteen Raatin suuntaan).
Berliininpoppeli on rungosta haaroittuva puu, jonka oksakulma on melko jyrkkä. Oksisto suuntautuu selkeästi ylös, ja Oulussa tällainen puu erottuu muista melko selkeästi. Hyvin samannäköinen olisi tsaarinpoppeli, jota Oulussa on ainakin ollut Tuirassa Kiertotiellä. Tarkistetaan! Tsaarinpoppelista erottaminen olisi kuitenkin vaikeaa, olisi tutkittava vuosiversojen karvoitusta. Nyt sain kuvan vain maahan pudonneesta versosta. Siitä näkyy kuitenkin verson lievä kulmikkuus ja hajanainen karvoitus. Tsaarinpoppelista erotukseksi pitäisi löytää myös pitkiä karvoja...
Alla kauppahallin kulman leikattu berliininpoppeli. Puun haaroittuminen ja oksakulmat näkyvät selvästi. - Berliininpoppelit eivät Oulussa ole mitenkään yleisiä. Suomen eri kaupungeissa on suosittu usein eri poppeleita; berliininpoppeli on erityisesti tamperelaisten puu. Eri kaupunkien poppeleita tutki aikoinaan erityisesti Niilo Karhu. Oulusta lajiston selvittivät 1980-luvulla Niilo Karhu ja Tauno Ulvinen yhteistyössä. Blogini poppelitietous on peräisin pääasiassa heidän julkaisuistaan.
Sunday, April 20, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment