Friday, April 18, 2008

Plaatansaaren poppelitSanotaan, että poppelit on helpompi määrittää lajilleen lehdettöminä. Siispä nyt on juuri oikea aika tutustua näihin suuriin ja komeisiin puihin! Monet poppelit, myös näiden kuvien ruhtinaan- ja riippapoppelit, ovat alkujaan peräisin Venäjältä ja/tai Aasiasta. Ne ovatkin Oulun puistojen itäistä perinnettä, yhdessä siperiansembran ja -pihdan kanssa. Plaatansaaressa kasvaa huvimajan lähellä sembrakin, mutta asiaan kuuluva siperianpihta kaatui myrskyssä muutama vuosi sitten. (Tällä hetkellä yleisimmin istutettu poppeli - palsamipoppeli - on kuitenkin pohjoisamerikkalainen laji.)

Kuvat ovat Plaatansaaren Myllytullin puoleisen portin läheltä, jossa kasvaa rinnakkain iso riippapoppeli (Populus x woobstie) vesoineen ja kuusi kookasta ruhtinaanpoppelia (Populus x rasumowskiana) kolmessa ryhmässä. Riippapoppeli-ryhmä on Kallisen virran partaalla vanhan sillan raunioiden ympärillä.

Lehdettömien poppeleiden tuntomerkkejä ovat toisaalta viimeisen vuosikasvaimen väri ja toisaalta oksiston muoto. Yllä on ruhtinaanpoppelin verson oranssi alapuoli ja harmaaksi kauhtunut yläpuoli. Viereisen riippapoppelin verso on liki saman värinen, mutta hennosti karvainen. Karvojen toteamiseen tarvitsee mielellään luupin tai hyvän vastavalon.Yllä on ryhmän ja Oulun suurin riippapoppeli. Katsokaa sen latvusta. Se on kuin nyrkkiin puristunut käsi, sillä ylimmät oksanhaarat kääntyvät alaspäin. Kun tämän latvuston muodon saa silmäänsä on helppoa huomata ero suureen ruhtinaspoppeliin. Ruhtinaanpoppelin latvaoksat pyrkivät ylöspäin, leveällä rintamalla. Mutta vain latvaoksat!

Alla on etualalla neljä ruhtinaanpoppelia, ja taustalla tuo suuri riippapoppeli (ja tuomiokirkko). Alla on vielä lähikuvat latvustoista, niistä viimeistään huomaa eron.
Ruhtinaanpoppeli on juuri se poppeli, jota Oulussa on kovasti myös "vihattu". Tai jonka takia kaikki poppelit ovat turhaan joutuneet huonoon maineeseen. Se levittelee loppukesästä siemenkarvojaan niin, että kadut ovat niitä valkoisenaan. Sen takia niitä on poistettu, eikä niitä aivan keskustan puistoissa ole enää lainkaan. Riippapoppeli on Oulussa harvinainen, mutta sitä istutetaan uusittuihin Pokkisen ja Madetojan puistoon. Ruhtinaanpoppelia on (vielä) pitkänä komeana rivistönä Saaristonkadun ja Laanaojan välissä Karjasillanpuistossa. Niistä on kuvia seuraavassa postissa!

Alla vasemmalla riippapoppelin latvusta, oikealla ruhtinaanpoppeli. Kaikkia kuvia saa klikkaamalla vähän suuremmaksi.

-----

Henry Väreen vuonna 1996 julkaisemassa Puisto-oppaassa on Plaatansaareen Maakuntamuseon tuntumaan merkitty yksi jättipoppeli. Se olisi tietääkseni Oulun ainoa. Uskon kuitenkin että kyseessä on nuori laakeripoppeli, mutta palaan asiaan kunhan asia varmistuu. Keräsin juuri siitä näytteen.

No comments: