Monday, April 7, 2008

Orkideoita: katleija ja lumikuningatar

Ulkona sataa räntää... kevätkukkia odotellessa laitan pari kukkapostia kasvihuoneista. Ensin kämmeköitä. Cattleya labiata on orkideaharratajille tuttu, historiallinen nimi. Isokukkaiset, värikkäät ja röyhelöiset katleijat ovat tropiikin perusorkideoita. Latinalaisella nimellä Googlesta löytää kuvia ja kertomuksia. Tämä hienon sininen kukkii juuri nyt Romeossa:
Lumikuningatar lopettelee jo kukintaansa, mutta tässä kuvia viikon parin takaa. Tarkkaan ottaen tässä on kyseessä jokin helo-orkidea, lumikuningattarelle läheinen laji tai risteymä. Lumikuningattaria on Julissa ja Romeossa useita. Alkuperäinen lumikuningatar on kotoisin Aasiasta, ja nimensä mukaisesti se on sopeutunut myös kylmään.

Lumikuningattaret olivat Suomen säätyläisten ensimmäisiä orkideoita, jotka viihtyivät talvella melko kylmissä kartanoissa.


--

Valokuvauksesta kiinnostuneille: näissä kasvihuoneissa kuvaaminen on melkoista tuskaa. Valo on sekä ulkovaloa että kellertäviä halogeeneja (pitäisi tutkia mitä ne oikein ovat), ja kameran automaattinen valkotasapaino on kovilla. Katleijatkin tulivat kamerasta kovin eri värisinä. Tällaisena pilvisenä päivänä sekavalot ovat pahimmillaan.

Paras tulos tuli tällä kertaa manuaalisella valkotasapainolla, mutta aina se ei osaa sekään. Lumikuningattaret kuvasin aurinkoisena päivänä automaattisella valkotasapainolla. Mutta joskus kasvista voi toinen lehti olla toisenlaisessa valossa, toinen toisenlaisessa - näitä ei oikein korjaa mikään.

1 comment:

Anonymous said...

Ilo on katsella näitä upeita kukkia!
Tällä hetkellä luonto on kyllä surkeimmillaan likaisen lumen ja ruskeana paljastuvan nurmikon ansiosta, mutta kohta paranee :)
Meilläkin talon päädyssä pikkuiset krookukset kukkivat likaisen tienvieri lumivallin kupeella.
Aurinkoa sinne Ouluun!